Werkwijze Interim.
Plan van aanpak
Op systematische wijze analyseren we de uitdagingen van de school en werken we planmatig aan passende maar vooral doelgerichte ondersteuning.
Ultieme doelstelling
Het ultieme doel is dat de school samen met de ouders zelfstandig en duurzaam in staat moet zijn op de management, onderwijs en zorgtaken weer op te pakken.
Werkwijze interim in het onderwijs
Stap 1: Intakegesprek
Om de begeleiding te starten, kan er telefonisch of per e-mail worden aangemeld. Het intakegesprek volgt hierna en heeft als doel om kennis te maken, de hulpvraag te bespreken en de wensen te inventariseren. Het intakegesprek is gratis en vrijblijvend.
Stap 2: Onderzoek
Indien nodig wordt er na het intakegesprek een strategisch management onderzoek uitgevoerd. Hierbij worden de uitdagingen, valkuilen, behoeften en de visie van de school in kaart gebracht. Dit onderzoek is bedoeld om de begeleiding optimaal af te stemmen bij het proces van maatschappelijk ondernemen voor de school.
Stap 3: Interventieplan
Het interventieplan vormt de basis voor de begeleiding. Hierin worden de noodzakelijke behoeften van de school centraal gesteld, waarbij ook de sterke kanten worden benut om aan de probleemgebieden te werken.
Stap 4: Begeleiding
De begeleiding en co-management vindt doorgaans over een periode van minimaal 18 tot 24 maanden plaats. De duur van het totale begeleidingstraject varieert per school, afhankelijk van de hulpvraag en problematiek. Tijdens de begeleiding en coaching momenten wordt er gestructureerd en methodisch volgens het overeengekomen interventieplan gewerkt om de gestelde doelen te behalen. Soms zijn extra externen ook nodig.
Stap 5: Evaluatie
Na een bepaalde periode wordt er een (her)toets afgenomen om te kijken of de gestelde doelen zijn behaald. Hiervan wordt een verslag gemaakt en gepresenteerd dat vervolgens met de school en ouders wordt besproken. Op basis hiervan kan de begeleiding worden afgerond of kan er worden besloten om het aantal begeleidingsmomenten uit te breiden.
Stap 6: Samenwerking
Bij Leerrijk Leren hechten we veel waarde aan samenwerking met het bestuur, ouders, schoolleiders en leerkrachten. Open communicatie staat centraal in onze aanpak. Na elke sessie houden we ouders en leerkrachten op de hoogte van de voortgang en wat er is behandeld. Ouders en leerkrachten hebben de mogelijkheid om vragen te stellen via e-mail, telefoon of kunnen rechtstreeks contact op te nemen.