Hoe begrijpend lezen in groep 7 en 8 te verbeteren: Praktische suggesties

Hoe begrijpend lezen in groep 7 en 8 te verbeteren: Praktische suggesties

Het belang van begrijpend lezen in groep 7 en 8

Begrijpend lezen is een essentiële vaardigheid voor kinderen in groep 7 en 8. Het is niet alleen belangrijk voor hun academische succes, maar ook voor hun dagelijkse leven. Een goede beheersing van begrijpend lezen stelt kinderen in staat om te begrijpen wat ze lezen en om informatie te verwerken. Dit is een vaardigheid die ze nodig hebben voor de rest van hun leven.

Wat is begrijpend lezen en waarom is het belangrijk?

Begrijpend lezen is het proces waarbij kinderen betekenis geven aan geschreven tekst. Het gaat verder dan alleen woorden herkennen en uitspreken, het gaat erom dat kinderen begrijpen wat ze lezen. Het is belangrijk omdat het de sleutel is tot het begrijpen van de wereld om ons heen. Als kinderen niet in staat zijn om te begrijpen wat ze lezen, zullen ze moeite hebben met schoolwerk en het dagelijks leven.

Veelvoorkomende uitdagingen bij begrijpend lezen in groep 7 en 8

Veelvoorkomende uitdagingen bij begrijpend lezen in groep 7 en 8 zijn onder andere een beperkte woordenschat, moeite met het identificeren van hoofd- en bijzaken en het begrijpen van complexe zinnen en teksten. Kinderen kunnen ook moeite hebben met het leggen van verbanden tussen verschillende delen van een tekst.

Praktische suggesties voor het verbeteren van begrijpend lezen

4.1. Leesstrategieën aanleren

Het aanleren van leesstrategieën kan kinderen helpen bij het begrijpen van de tekst. Enkele voorbeelden van leesstrategieën zijn het voorspellen van de inhoud van een tekst, het stellen van vragen over de tekst en het maken van samenvattingen.

4.2. Woordenschat uitbreiden

Het uitbreiden van de woordenschat is essentieel voor begrijpend lezen. Kinderen moeten bekend zijn met de betekenis van de woorden in de tekst om de inhoud te begrijpen. Woordspelletjes, het lezen van boeken en het gebruik van woordenboeken kunnen helpen bij het uitbreiden van de woordenschat.

4.3. Oefenen met teksten op niveau

Het oefenen met teksten op niveau kan kinderen helpen bij het verbeteren van hun begrijpend lezen. Kinderen moeten worden uitgedaagd, maar niet overweldigd. Het is belangrijk om teksten te kiezen die passen bij het niveau van het kind.

5. Tips voor het implementeren van de suggesties in de klas

Enkele tips voor het implementeren van de suggesties in de klas zijn onder andere het gebruik van verschillende leesstrategieën tijdens het lezen van teksten, het regelmatig uitbreiden van de woordenschat en het gebruik van teksten op niveau tijdens het oefenen van begrijpend lezen.

Het belang van begrijpend lezen blijft groeien in de hogere groepen van de basisschool. Met praktische suggesties kunnen leerkrachten het begrijpend lezen van hun leerlingen verbeteren.

Remedial Teaching
leeroplossingen en methoden

Relatie voor nascholing, verdieping, training en persoonlijke ontwikkeling
Lid van de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers
Relatie voor intrinsieke motivatie voor persoonlijk ontwikkelen